Wygląda na to, że niemal każdego tygodnia na rynek trafia nowa żywność lub składnik, który pomaga zrzucić dodatkowe kilogramy, zwiększyć poziom energii i wzmocnić układ odpornościowy. W rzeczywistości koncerny spożywcze już kilkadziesiąt lat temu zaczęły celować w konsumentów dbających o zdrowie promując „zdrowe” produkty, które nafaszerowane są dodatkami, chemikaliami i wątpliwymi składnikami. Pomimo tego, że są sprzedawane jako zdrowe i pożywne, wiele z mich może mieć bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie.
Których zatem produktów spożywczych powinniśmy unikać w diecie? Oto kilka przykładów niezdrowych ‘’zdrowych” produktów oraz kilka propozycji zamienników.
Łosoś atlantycki (lub inne ryby hodowlane)
Ryby są dobrze znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. W połączeniu ze zdrowymi dla serca tłuszczami i niezbędnymi mikroelementami, ryby mogą być doskonałym dodatkiem do diety. Dlatego lekarze zalecają spożywanie co najmniej dwóch porcji tłustych ryb każdego tygodnia.
Ale podczas gdy łosoś złowiony w stanie dzikim może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych, należy całkowicie unikać łososia hodowlanego. Często nazywany „łososiem atlantyckim”, hodowany jest on w gospodarstwach i okazuje się zawierać więcej rakotwórczych substancji i toksyn. A jeśli to nie jest wystarczająco przerażające, badania wykazały również, że spożywanie ryb hodowlanych może przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak insulinooporność i otyłość.
Aby uzyskać dzienną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 i mikroelementów trzymajmy się zdrowszych rodzajów ryb. Dziki łosoś z Alaski, makrela atlantycka lub sardynki pacyficzne są pożywnymi i pysznymi alternatywami dla ryb hodowlanych.
Kupowana granola
Chociaż często uważana jest za zdrowszą opcję śniadaniową niż słodkie pączki lub góry naleśników tonących w syropie, kupowana granola jest napełniona taką ilością cukru i pustych kalorii, że powinna być traktowane bardziej jako deser.
Zjedzenie dużej ilości cukru – zwłaszcza podczas pierwszego porannego posiłku – może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Badania pokazują, że wysokie spożycie cukru może wiązać się z wyższym ryzykiem wystąpienia raka, cukrzycy i otyłości.
Jako alternatywę dla kupowanej w sklepach granoli, która może zawierać od 8-12 gramów cukru na porcję, lepiej zrobić w domu własną granolę (lub batoniki musli) używając bardziej pożywnych składników. Należą do nich m.in płatki owsiane, orzechy, nasiona oraz suszonych owoców jako naturalnych słodzików. Można również spróbować użyć innych zdrowych składników, takich jak nasiona chia lub nasiona konopi. Dodane do smacznej, chrupiącej miseczki jogurtu lub płatków owsianych, którą można zjeść zamiast granoli.
Sok owocowy
Pomimo tego, że kiedyś uważano go za podstawowy składnik zdrowego śniadania, sok owocowy to rzecz, którą należy zdecydowanie wyciąć z listy zakupów. Zawiera skoncentrowaną, mega dawkę całego cukru znajdującego się w owocach, ale pozbawiony jest korzystnego błonnika, który znajduje się w owocu.
Obecność błonnika w owocu jest bardzo ważna, ponieważ pomaga on spowolnić wchłanianie cukru z krwi. Zapobiega to nagłym skokom cukru we krwi, a także pomaga zmniejszyć ryzyko chorób takich jak choroby serca, cukrzyca, otyłość i wysokie ciśnienie krwi. Całe owoce takie jak pomarańcze, jabłka i winogrona są znacznie lepszą alternatywą dla słodkich napojów owocowych. Nie tylko dostarczają mnóstwo ważnych witamin i minerałów, ale są również bogate w błonnik, który pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi. Wpływa również korzystnie na nasze zdrowie.
Wegańskie chipsy
Chociaż pomysł wciśnięcia kilku porcji warzyw w pyszną przekąskę może wydawać się całkiem atrakcyjny, wegańskie chipsy są dalekie od zdrowych. W rzeczywistości wiele marek chipsów kupowanych w sklepie jest smażona w głębokim tłuszczu, a także ma wysoką zawartość sodu, tłuszczu i innych sztucznych składników. Zamiast kupować przekąski w sklepie, spróbujmy wypiekać własne chipsy w domu, wykorzystując do tego jarmuż, marchewkę, cukinię lub rzodkiewki. Inne zdrowe przekąski to pieczona ciecierzyca lub prażone pestki dyni.
Sztuczne słodziki
Często czają się w produktach spożywczych sprzedawanych jako „zdrowe”. Badania sugerują, że sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sukraloza i sacharyna mogą zwiększać apetyt i poczucie głodu. Mogą przez to przyczyniać się do przybierania na wadze, a nawet niekorzystnie wpływać na pracę jelit.
Pomińmy więc „dietetyczną” żywność ze sztucznymi substancjami słodzącymi i zamiast tego spróbujmy sami słodzić produkty. Świeże owoce, stewia, miód lub syrop klonowy to naturalne sposoby na dodanie odrobiny słodyczy do posiłków. Jest to również zaspokojenie apatytu na słodycze bez sztucznych, chemicznych dodatków.
Zamiast decydować się na wysoko przetworzoną żywność pełną sztucznych dodatków, spróbujmy włączyć do diety więcej pożywnych, zdrowych pokarmów. Owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i nieprzetworzone mięso stanowią doskonałe uzupełnienie zdrowej diety. Taka dieta dostarcza bogactwa składników odżywczych i na pewno korzystnie wpłynie na nasz zdrowie.
O Autorze: Patrycja Daszkiewicz z portalu doktorfit.edu.pl